يادم هست سازماني از يك شركت گواهي دهنده با سابقه زياد فعاليت در ايران گواهينامه ايزو 9001 دريافت كرده بود و به دليل برطرف نشدن عدم انطباق هاي مميزي صدور گواهينامه و اولين مميزي مراقبتي اعتبار گواهي نامه خودش را از دست داد ولي تا مدت ها از لوگوي شركت گواهي دهنده استفاده مي كرد و بعد از اعتراض آن گواهي دهنده، به سراغ استفاده غير مجاز از لوگوي يك گواهي دهنده ديگر رفت. مدير اين شركت خوب فهيمده بود چكار بايد بكند! هميشه اين پرسش مطرح بوده و هست كه گواهي دهندگان محترم در ايران چگونه از اعتبار برند خود و اينكه مورد سوء استفاده قرار نگيرد حفاظت مي كنند؟ بعنوان مثال هيچ كدام از گواهي دهنده ها، سازمان هاي داراي گواهينامه ايزو 9001 را ملزم به استفاده لوگوي گواهينامه همراه با شماره ثبت شده آن نمي كنند!

از سوي ديگر بعد از اين همه سال كه گواهي نامه ايزو 9001 در ايران معرفي شده معلوم نيست چه كسي مسئول كنترل نحوه بكارگيري اين استاندارد است و چه كسي مسئول اين است كه به همه مديراني كه سازمان آنها گواهينامه ايزو 9001 دريافت كرده، بفهماند كه دريافت اين گواهينامه تاييد كننده انجام امور با كيفيت بالا نيست! و اصولا كيفيت بالا يك عبارت نامشخص و نادرست است. براي روشن شدن موضوع فرض كنيد براي اداي فرايض ديني و يا شركت در مجلسي روحاني پا به مسجدي گذاشته ايد كه به تازگي گواهينامه ايزو 9001 دريافت كرده است، اكنون سعي كنيد به پرسش هاي زير پاسخ دهيد:
- آيا با خيال راحت كفش هاي خودتان را دم در، از پا در مي آوريد يا همچنان نگران گم شدن كفش هايتان (به قول ايزو 9001 اموال مشتري) هستيد؟
- آيا به محض ورود به مسجد از بوي پا، مشام تان آزرده مي شود؟ و آيا فكر مي كنيد اين بوي نامطبوع يه سيستم مديريت كيفيت مربوط نيست؟
- آيا وقتي خرمايي را كه به شما تعارف شده است و ميل فرموديد هسته آن را در جيب مبارك مي گذاريد يا از تمهيدات انديشيده شده بعنوان اقدام اصلاحي يا پيشيگرانه بهره مي بريد؟
- آيا كسي در چنين مسجدي بچه ها را آدم (ببشخيد مشتري!) حساب مي كند؟
- آيا نرخ برگزاري مجالس ترحيم، اعياد و ساير مناسب هاي مذهبي در چنين مسجدي مطابق نيازمندي هاي ايزو 9001 در بند 7-2 قبل از برگزاري مجالس با مشتري (صاحب مجلس) مورد موافقت قرار مي گيرد؟ يا اينكه متولي مسجد مي فرمايند هر چه بيشتر بهتر! جاي دوري نمي رود. اجركم عندالله!
- آيا آموزش روابط عمومي مناسب و طرز برخورد درست با مراجعين به مسجد، به خادم محترم مسجد ارايه يا تعيين نياز شده است؟ يا اينكه خادم چنين مسجدي مثل خادم مسجد نزديك خانه ما فردي بد اخلاق و غرغرو است؟ كه برايش تنها پاسخگويي به هيات امناء و البته پيشنماز مسجد تعريف شده است؟
- آيا شرايط محيطي فضاي داخلي مسجد كنترل شده است يا گرماي تابستان و سرماي زمستان نمازگزاران را از ياد خدا غافل ساخته و تمام حواس آنها را معطوف وجود نازنين خودشان مي كند تا مبادا گرمازده يا سرماخورده نشوند؟
- آيا براي كنترل شرايط محيطي مسجد تجهيزات اندازه گيري كاليبره شده! استفاده مي شود يا اينكه نماينده مديريت مسجد، مميز محترم را قانع كرده است كه سيستم مديريت كيفيت مسجد نيازي به كاليبراسيون ندارد؟
- آيا علاوه بر شرايط صلاحيت مميز كه در استانداردهاي مرتبط مشخص شده است نياز به اين هست كه مميز نماز خوان و مسجد رو! هم باشد تا مفهوم عدم انطباق و ديگر تعاريف استاندارد ايزو 9000 را در تطابق با شرايط مسجد عميقا درك كرده باشد؟
- آيا مديريت مسجد به شكايت همسايه هاي خود مبني بر اذيت شدن به خاطر صداي بلند و نابجاي بلندگوي مسجد رسيدگي مي كند يا اين موضوع را اصلا شكايت نمي پندارد؟
- آيا تحليل كسب و كار از دست رفته كه در بند 8-2-1 استاندارد ايزو 9001 مطرح شده و يكي از روش هاي سنجش ميزان رضايت مشتريان (مومنين و مومنات)! است، از قداست مسجد نمي كاهد؟
- آيا دستورالعمل هاي نظافت و پاكيزگي (*) مسجد به گونه اي تدوين شده است كه قابل استفاده و مميزي باشد؟
اينك خودتان قضاوت بفرماييد كه دریافت گواهینامه ايزو 9001 مي تواند به معنای آن باشد که امور مسجد با کیفیت بالا! در حال انجام بوده و مورد تایید هم واقع شده است.
(*): جالب است بدانيد تعداد کارکنان مسئول نظافت در مسجدالحرام بیش از 1820 نفر در روزهای عادی بوده كه در موسم های (رمضان يا حج تمتع) این تعداد به 2502 می رسد. کارگران نظافت تمام طول شبانه روز در مسجدالحرام حاضر هستند و در موقعیت های مشخص و تقسیم شده، این عده كه شامل تعدادی ناظر، مراقب و کارگر زن و مرد برای هر بخش می باشند، بر وظیفه نظافت و بهداشت این مکان پاک گمارده شده اند و با استفاده از روش ها و دستورالعمل هاي بهداشت و نظافت مكه مكرمه اين مكان شريف را نظافت مي كنند. البته بدون داشتن گواهينامه ايزو 9001 !
|