خبرنگاران حرفه اي با رفتن به محل حادثه، زنده و واقعي بودن گزارش خبري خود را نشان مي دهند و از چيره دستي خود براي توليد يك خبر حرفه اي و تاثير گذار بهره مي برند. خبري كه در استديو پخش خبر و از روي كاغذ خوانده شود تفاوت زيادي با خبري دارد كه از محل حادثه تهيه و پخش مي گردد.
همين مقدار تفاوت يا حتي بيشتر از آن هنگامي رخ مي نمايد كه مدير سازماني از پشت ميز رياست خود دستور اصلاحات را صادر مي كند.
چگونه مي توان مساله را كه در محل اجراي فرآيندهاي سازماني رخ داده است بدون بررسي و ريشه يابي علل وقوع آن در همان محل مورد واكاوي قرار داد و سپس راه حل رفع آن را تعيين و از پشت ميز رياست صادر كرد. بخصوص هنگامي كه بخش عمده از راه حل بستگي به عملكرد منابع انساني داشته باشد.
در حال حاضر سازمان هاي زيادي به پيروي از سازمان هاي ژاپني و با استفاده از ابزار گمبا كايزن، بهبود مستمر عملكرد فرآيندهاي سازماني خود را به خوبي مديريت مي نمايند.
كايزن (Kaizen) تركيبي دو كلمه اي از يك مفهوم ژاپني است كه تعريف آن تغيير به سمت بهتر شدن يا بهبود مستمر و تدريجي است. در واقع كايزن بر اين فلسفه استوار است كه براي ايجاد بهبود در سازمان ها لازم نيست به دنبال تغييرات انفجاري يا ناگهاني باشيم، بلكه هر نوع بهبود يا اصلاح به شرط آنكه پيوسته و مداوم باشد، ارتقاي بهره وري را در سازمان ها به ارمغان خواهد آورد.
در زبان ژاپني، گمبا (Gemba) نيز به معناي محل واقعي و جايي است كه عمليات اصلي مورد نظر در آن انجام ميشود.
در صنعت ژاپن، واژه گمبا به اندازه واژه كايزن شهرت دارد. دو واژه كايزن و گمبا، واژههايي هستند كه در قلب مديران ژاپني جاي دارند و مديران معمولاً تصميم هاي خود را براساس درك كامل اين دو واژه اتخاذ ميكنند. اولين كاري که مدير سازمان ژاپني براي بهبود بايد انجام مي دهد رفتن به گمبا است و به خوبي به اين نكته آگاه است كه پيچيدگي و مشکلات اجراي طرح ها و کارها در ارتباط مستقيم با فاصله از گمبا معني پيدا مي كند.
|